Η δανική πόλη του Άαρχους αναμένεται να γίνει η πρώτη πόλη στον κόσμο που θα χρησιμοποιεί ενέργεια από οικιακά και βιομηχανικά λύματα για να τροφοδοτήσει με ενέργεια εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού.
Η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του Μαρσέλισμποργκ, η οποία προμηθεύει φρέσκο νερό σε 200.000 κατοίκους, αναμένει να παράγει από λύματα περισσότερο από το 192% της ενέργειας που χρειάζεται.
Το πλεόνασμα της ηλεκτρικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται για την τροφοδότηση αντλιών νερού για τη διανομή του καθαρού νερού και, αν περισσεύει ακόμη ηλεκτρική ενέργεια, θα διοχετεύεται πίσω στο δίκτυο.
Η μέθοδος για την μετατροπή των λυμάτων σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια βασίζεται στο βιοαέριο. Τα απόβλητα και τα
λύματα διοχετεύονται για επεξεργασία σε αεροστεγείς δεξαμενές με βακτήρια, τα οποία διασπούν τα οργανικά υλικά.
Με σταθερή θερμοκρασία 38 βαθμών Κελσίου, τα
απόβλητα παράγουν βιοαέριο (κυρίως μεθάνιο), που καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας.
Αν και η διαδικασία αυτή χρησιμοποιείται σε πολλές μονάδες επεξεργασίας λυμάτων ως μέσο εξουδετέρωσης επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καμία δεν έχει προσπαθήσει μέχρι τώρα να αξιοποιήσει την ενέργεια για επαναχρησιμοποίηση σε τέτοια κλίμακα.
Οι αναβαθμίσεις της εγκατάστασης κόστισαν περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, και οι ιθύνοντες πιστεύουν ότι το νέο σύστημα θα αποσβέσει το κόστος μέσα σε μόλις πέντε χρόνια, χάρις στη μείωση του κόστους συντήρησης και το προστιθέμενο όφελος της πώλησης περίσσειας ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο. Εξάλλου, άλλες δανικές πόλεις και όχι μόνο, σκοπεύουν να εγκαταστήσουν παρόμοια συστήματα.-->