Παρατηρώντας τον πλανήτη γη από το διάστημα μπορούμε αμέσως να τον χαρακτηρίσουμε σαν γαλάζιο πλανήτη εξαιτίας του άφθονου νερού που τον καλύπτει. Αν μάλιστα μπορούσαμε να κατανείμουμε το νερό της γης ομοιόμορφα στην επιφάνεια της, αυτό θα είχε μέσο βάθος 2,7 km.
Θα περιμέναμε οπότε να υπάρχει αφθονία υδατικών πόρων σε όλες τις χώρες και να μην τίθεται ζήτημα εξοικονόμησης του νερού. Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική… Στοιχεία από διάφορες περιοχές της γης μαρτυρούν αλλού φαινόμενα λειψυδρίας, αλλού εντάσεις μεταξύ κρατών για τη διεκδίκηση της χρήσης των υδατικών πόρων και αλλού το νερό χαρακτηρίζεται σαν αγαθό σε ανεπάρκεια.
Παγκόσμιος Χάρτης Λειψυδρίας
water
Φυσική λειψυδρία είναι αποτέλεσμα ελλιπών αποθεμάτων νερού που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού μιας περιοχής.
Οικονομική λειψυδρία συναντάται στα μέρη όπου η έλλειψη επενδύσεων και κατάλληλων υποδομών δεν επιτρέπουν ίσο καταμερισμό του νερού
Μικρή ή ανύπαρκτη λειψυδρία
Δεν υπολογίζεται
Η μη ορθολογική διαχείριση των ολοένα και περιορισμένων υδατικών πόρων πιθανότατα θα επιφέρει τρομερές συνέπειες στην ανθρωπότητα στο άμεσο μέλλον
Τι είναι όμως το νερό;
ΝΕΡΟ
Το νερό είναι μια χημική ένωση του υδρογόνου και του οξυγόνου (Η2Ο) που είναι και η πιο σημαντική για τη ζωή στον πλανήτη μας. Το 70% του βάρους των ζώων και του ανθρώπου είναι νερό, ενώ στα φυτά το ποσοστό φτάνει στο 90%.
Σε κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες δεν υπάρχει καθαρό νερό με αποτέλεσμα το 80% των ασθενειών να οφείλεται σε αυτό. Έχει υπολογιστεί ότι κάθε λεπτό που περνάει 3 παιδιά πεθαίνουν εξαιτίας του μολυσμένου νερού που είναι αναγκασμένα να πίνουν.
Το νερό είναι άχρωμο, άοσμο και όσον αφορά το πόσιμο, άγευστο. Σε μεγάλες ποσότητες μοιάζει να έχει γαλάζιο χρώμα, ενώ όταν παγώνει και γίνεται χιόνι ή πάγος, έχει άσπρο χρώμα.
Εμφανίζεται σε τρεις μορφές: α. υγρή όπως το νερό των ωκεανών, των λιμνών, των ποταμών κ.λπ., β. στερεή ως πάγος ή χιόνι, γ. αέρια, με τη μορφή υδρατμών. Είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, κακός αγωγός της θερμότητας και διαλύτης πολλών ουσιών, γι’ αυτό αποτελεί μέχρι και το 90% των κυττάρων των οργανισμών. Οι περισσότερες ενώσεις που κυκλοφορούν μέσα σε κάθε οργανισμό είναι διαλυτές στο νερό και έτσι διευκολύνεται η μεταφορά τους από κύτταρο σε κύτταρο, αλλά και από το ένα τμήμα του κυττάρου στο άλλο.
Το πόσιμο νερό δεν είναι καθαρό. Περιέχει διαλυμένα ανόργανα άλατα, που είναι απαραίτητα, σε μικρές ποσότητες βέβαια (μέχρι 0,5 γραμμάρια στο λίτρο), γιατί αλλιώς το νερό γίνεται επικίνδυνο για τον οργανισμό. Αυτά τα άλατα διαλύονται στο νερό, όταν αυτό πέφτει στη γη με τη μορφή βροχής και του δίνουν μια ευχάριστη γεύση. ΑΝΤΩΝΗΣ Μ.
ΤΟ ΠΡΌΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΨΥΔΡΊΑΣ
Εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού της Γης, της μαζικής κατανάλωσης, της κατάχρησης των φυσικών πόρων, της ρύπανσης και μόλυνσης του νερού η διαθεσιμότητα του πόσιμου νερού δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης εποχής και διαρκώς μειώνεται.
Για αυτό το λόγο, το νερό αποτελεί στρατηγικής σημασίας αγαθό σε όλη την υφήλιο και άρχισε ήδη να αποτελεί αιτία για πολλές πολιτικές διενέξεις.
Σήμερα ένα ποσοστό περίπου 40% από τους ανθρώπους που ζουν στη γη δεν έχει επαρκές νερό ακόμα και για υποτυπώδη υγιεινή . Περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2000 από ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή με ξηρασία. Η εξάντληση των υδάτινων πόρων μετατρέπει το νερό σε πολύτιμο αγαθό για εμάς. Ήδη κάποια έθνη ήρθαν σε αντιπαραθέσεις για τον λόγο αυτό και προβλέπεται ότι στο μέλλον θα ξεσπάσουν <πόλεμοι> ανάμεσα στα έθνη για την διεκδίκηση ποταμών και άλλων πραγμάτων που έχουν σχέση με το νερό. Για παράδειγμα η Αιθιοπία, το Σουδάν και η Αίγυπτος <παλεύουν> για την κατάκτηση του Νείλου.
Τέλος, όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν για να λυθεί ένα τόσο σημαντικό φαινόμενο που θα στερήσει τη ζωή σε δισεκατομμύρια ανθρώπους στον
Το νερό στη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή
Η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται για βιομηχανική και αγροτική παραγωγή είναι τεράστια. Για την παραγωγή μόλις ενός κιλού κρέατος χρειάζονται 15.000 λίτρα νερού, ενώ για την παραγωγή ίδιας ποσότητας κρέατος από πουλερικά χρειάζονται 6.000 λίτρα νερού. Επίσης για την παραγωγή ενός κιλού εσπεριδοειδών, χρειάζονται περίπου 1000 λίτρα νερού.
Η κατανάλωση νερού στην βιομηχανική παραγωγή είναι επίσης σημαντική: Για έναν τόνο αλουμινίου χρειάζονται 1.500 λίτρα ενώ για έναν τόνο ατσάλι περίπου 6.000. Παρά τις όποιες προσπάθειες για μείωση της κατανάλωση διαμέσου αύξησης της αποδοτικότητας, η βιομηχανική παραγωγή είναι υπεύθυνη για την κατανάλωση του 22% της συνολικής ποσότητας νερού.
Μια άλλη πλευρά για να εξετάσει κανείς είναι η εξαγωγή νερού, από χώρες όπως η Βραζιλία, μέσω αγροτικών προϊόντων. Κύρια αιτία είναι το γεγονός ότι η γεωργική παραγωγή επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή κρέατος και σόγιας, τα οποία απαιτούν τεράστιες ποσότητες νερού. Ένα κιλό σόγιας αντιστοιχεί σε 2000 λίτρα. Επαγγελματίες θεωρούν την εξαγωγή αυτού του προϊόντος σαν εικονική εξαγωγή νερού. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του η Βραζιλία μόνο το 2004, χρειάστηκε 74 δισ. κυβικά μέτρα νερού. Δεδομένης της βαρύτητας που καταλαμβάνουν και θα συνεχίσουν να καταλαμβάνουν τα αγροτικά προϊόντα για τις βραζιλιάνικες εξαγωγές, οι ρυθμιστικές αρχές και οι επιχειρήσεις είναι αναγκαίο να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες για να μειωθεί η κατανάλωση νερού. Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης σημαντικό να ενσωματώνεται στο τελικό κόστος των προϊόντων και οι δαπάνες που αφορούν το περιβάλλον παραγωγής ,ώστε να γίνει κατανοητό ότι το νερό δεν είναι κάποια αστέρευτη πηγή.
Το πρόβλημα της έλλειψης του νερού
Το πρόβλημα της έλλειψης νερού (λειψυδρία) , είναι μεγάλο στον πλανήτη μας παρόλο που ονομάζεται γαλάζιος πλανήτης , διότι το 75% περίπου είναι από νερό.
Επιστήμονες προβλέπουν ότι το 2025 , 1.800 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε χώρες ή περιοχές με πλήρη λειψυδρία, ενώ τα δυο τρίτα του παγκοσμίου πληθυσμού θα ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Η έλλειψη νερού δεν αφορά μόνο τις χώρες της Αφρικής. Σημαντικός περιορισμός σε υδάτινα αποθέματα , υπάρχει ακόμα και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι εξοικονόμησης νερού μέσα αλλά και έξω από το σπίτι. Αρκεί να τους ακολουθούμε. Έτσι το νερό θα υπάρξει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Γνωστές ελληνικές περιοχές απειλούνται με ερημοποίηση λόγω έλλειψης νερού. Περιοχές σαν αυτές στη χώρα μας είναι οι νομοί Κιλκίς και Αργολίδας και τα νησιά Λέσβος και Νάξος.
Το τοπίο ύδρευσης στα νησιά του Νότιου Αιγαίου
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου πάντα υπήρχαν προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης . Το νερό εξασφαλιζόταν από τη βροχή και αποθηκευόταν σε στέρνες και πηγάδια . Ακόμα μεταφέρονταν με ζώα , όπως γαϊδούρια , από περιοχή σε περιοχή , καθώς δεν υπήρχαν αυτοκίνητα και ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι για να εξυπηρετηθούν . Έτσι οι κάτοικοι με τους παραπάνω τρόπους μπορούσαν να διαθέτουν το υδάτινο αυτό αγαθό, για να πλένονται, να μαγειρεύουν, να ποτίζουν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους καθημερινά.
Τις τελευταίες, όμως , δεκαετίες η αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης, η αύξηση του πληθυσμού και του τουρισμού καθώς και η υπερκατανάλωση έχουν οδηγήσει τα νησιά του Νότιου Αιγαίου σε έλλειψη υδάτινων πόρων. Έπειτα , οι γεωτρήσεις ξεπέρασαν τα 500 μέτρα βάθους κάτι που μέχρι τότε δεν είχε ξαναγίνει και τα υπόγεια νερά εξαντλήθηκαν ή υποβαθμίστηκαν . Έτσι , ξεκίνησαν σιγά-σιγά να γίνονται κάποια έργα και να δημιουργούνται καινούριοι κλάδοι που ασχολούνταν με το νερό και την εύρεση και την αποθήκευσή του .
Πιο συγκεκριμένα , από το 1980 ξεκίνησαν σιγά-σιγά να κατασκευάζονται , φράγματα , λιμνοδεξαμενές και υδραγωγεία ώστε το νερό να συγκεντρώνετε σε μεγάλη ποσότητα και να αξιοποιείται αναλόγως στις καλλιέργειες και στα σπιτικά των ανθρώπων . Ακόμα , φορτηγά-πλοία τεράστιου μεγέθους άρχισαν τη μεταφορά και διανομή υπερμεγεθών όγκων νερού , από άλλες περιοχές και χώρες . Έπειτα, οι δήμοι των περιοχών αυτών του Αιγαίου εγκατέστησαν σύγχρονες μονάδες αφαλάτωσης , ώστε να μπορούν να κάνουν πόσιμο και χρήσιμο το νερό εκείνο, που πριν ήταν πλήρες σε άλατα , λάσπη και άλλα ανθυγιεινά στοιχεία που δεν κατασκεύασαν και δεξαμενές ομβρίων .
Όμως , όπως είναι γνωστό η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει δυνατά την πόρτα της Ελλάδας . Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν χρήματα και εφόδια για να τα διαθέσουν ώστε να συνεχίσει η ανάπτυξη και η δημιουργία . Για αυτό έχει σαν αποτέλεσμα , τα έργα που έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια να μην μπορούν να συντηρηθούν και να συνεχίσουν τη σωστή λειτουργία τους . Επίσης , ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνετε ακόμα πιο πολύ από πριν και το νερό στα φράγματα να μειώνετε . Η πολιτεία τις περισσότερες φορές δεν βοηθά για την ανάπτυξη του τόπου κρατώντας μια αδιάφορη στάση απέναντί του .
Γι αυτό το λόγo πρέπει να πάρουμε άμεσα δραστικά μέτρα και να σεβαστούμε το πολυτιμότερο αγαθό που μας έχει δώσει η φύση . Δεν πρέπει να το σπαταλάμε άσκοπα και αλόγιστα . Τέλος οι αρχές του τόπου πρέπει να δώσουν σημασία στα σοβαρά αυτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας και να βοηθήσουν τη χώρα να φτάσει ξανά στο σημείο που πρέπει να βρίσκετε !!!!
Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ
Περίπου 2,5δισεκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις βασικής υγιεινής και 1,4 εκατομμύρια παιδιά πεθαίνουν από ιάσιμες ασθένειες.
Επίσης 1,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της λειψυδρία. Σημειώνεται ότι την Κυριακή 24-3 άρχισε στη Στοκχόλμη η παγκόσμια εβδομάδα με τη συμμετοχή 2.500 ειδικών από 140 χώρες.
Στο τέλος της Συνόδου θα πραγματοποιηθούν νέες δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις που σχετίζονται με τη μείωση των αποθεμάτων του πόσιμου νερού, τη μόλυνση των υδάτων και τις συνέπειες των κλιμάτων αλλαγών.
Στην Ελλάδα η συνολική ετήσια κατανάλωση ανέρχεται σε 8 δισ. κυβικά μέτρα και μέχρι το 2.020 αναμένεται να φτάσει 9 δις.
maxcare.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου