Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πολύτιμα μέταλλα ανακτώνται από το νερό

Εικόνα
Μια μικρή γαλλική εταιρεία διαθέτει μια "αλχημιστική" τεχνολογία, που "μετατρέπει" το νερό -και μάλιστα το ακάθαρτο- σε χρυσάφι (κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά). Συγκεκριμένα, μπορεί να ανακτήσει μικροσκοπικά ίχνη χρυσού και οποιουδήποτε άλλου σπάνιου και πολύτιμου μετάλλου (πλατίνας, παλλάδιου κ.α.) από την ειδική επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων...

Φωτοβολταϊκά από γκαζόν

Τα φωτοβολταϊκά στοιχεία αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δυστυχώς όμως, παρόλο που το κόστος τους έχει πέσει σημαντικά, εξακολουθούν να είναι αρκετά ακριβά.
Τι θα λέγατε λοιπόν για μια μέθοδο η οποία δημιουργεί φωτοβολταϊκά πάνελ από κομμένο γρασίδι ή φύλλα δένδρωνΌπως θυμάστε από το σχολείο, δεν απορροφούν μόνο τα φωτοβολταϊκά ενέργεια από τον ήλιο. Απορροφούν και τα φυτά. Και το πετυχαίνουν αυτό με τη βοήθεια πολύ συγκεκριμένων μορίων.

Ένας ερευνητής από το MIT λοιπόν, ο Andreas Mershin, αποφάσισε να αξιοποιήσει ακριβώς αυτά τα μόρια. Επινόησε μια διαδικασία η οποία τα αφαιρεί από τα νεκρά φύλλα και τα τοποθετεί ως επικάλυμμα σε διάφορες επιφάνειες μετατρέποντας τις σε φωτοβολταϊκά στοιχεία.

Αν και η μέθοδος έχει πολύ χαμηλό κόστος, έχει ένα ελάττωμα. Η ενεργειακή της απόδοση είναι μόνο 0.1% ενώ για να έχει νόημα να τη χρησιμοποιήσει κανείς θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1-2%.

Παρόλα αυτά ο Andreas Mershin δεν απογοητεύεται. Θεωρεί ότι η απλότητα της ιδέας του και το μηδενικό σχεδόν κόστος της μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία για την περαιτέρω ανάπτυξη της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επεξεργασία Νερου Λεβητοστασίου

Νερό τουαλέτας στα σπίτια για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία