Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Πολύτιμα μέταλλα ανακτώνται από το νερό

Εικόνα
Μια μικρή γαλλική εταιρεία διαθέτει μια "αλχημιστική" τεχνολογία, που "μετατρέπει" το νερό -και μάλιστα το ακάθαρτο- σε χρυσάφι (κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά). Συγκεκριμένα, μπορεί να ανακτήσει μικροσκοπικά ίχνη χρυσού και οποιουδήποτε άλλου σπάνιου και πολύτιμου μετάλλου (πλατίνας, παλλάδιου κ.α.) από την ειδική επεξεργασία των βιομηχανικών αποβλήτων...

Ανεβάζει την αξία μιας κατοικίας η επένδυση για κατασκευή πισίνας

Η αξία ενός ακινήτου μπορεί να ανέβει με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και η ύπαρξη πισίνας, η οποία θεωρείται μια μορφή επένδυσης αφού προσθέτει μηδενικά σε μια κατοικία, αλλά αυτή την περίοδο ο συγκεκριμένος κλάδος έχει βουλιάξει.
Η αγορά της πισίνας έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, αλλά και γιατί πολλοί δεν θέλουν να προκαλούν, όπως επισημαίνουν παράγοντες του χώρου. Για αυτούς τους λόγους η αγορά της πισίνας έχει πέσει περίπου 50% το 2009-2010 και αναμένεται να πέσει ακόμη 50% το 2011...Πριν από τρία χρόνια κατασκευάζονταν στην Ελλάδα περίπου 5.000 πισίνες, ενώ σήμερα είναι κάτω από 800, παρ' όλο που το κόστος τους δεν είναι απαγορευτικό, αφού μπορεί να κοστίσει όσο και ένα αυτοκίνητο. Το κόστος μιας πισίνας ξεκινά από 12.000 ευρώ αν έχει φθηνή τεχνολογία και μικρό μέγεθος, ενώ μια μέση τιμή είναι περίπου 30.000 ευρώ. Σε περιόδους κρίσης, στην Αμερική και στην Ευρώπη, ο κλάδος της πισίνας σημειώνει άνοδο, διότι οι καταναλωτές θεωρούν ότι είναι πιο οικονομικό να μείνουν σπίτι και να χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για άθληση και διασκέδαση αντί να κάνουν εξορμήσεις και να προβαίνουν σε έξοδα, αλλά στην Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο.

Βέβαια, εκτός από το κόστος απόκτησης μιας πισίνας, ακολουθούν και τα έξοδα της συντήρησης. Αν θέλετε και εσείς να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας και να αποκτήσετε μια πισίνα στο εξοχικό σας, ενημερωθείτε για τους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος και δείτε αν αντέχετε μια τέτοια επένδυση.

Το κόστος κατασκευής μιας πισίνας εξαρτάται κυρίως από τη διάσταση, ενώ ένας από τους βασικότερες παράγοντες που διαφοροποιεί το χρηματικό ποσό που θα καταβάλετε είναι ο διαχωρισμός τους σε υπαίθριες και σε εσωτερικού χώρου για χρήση όλο τον χρόνο. Η δεύτερη περίπτωση είναι πολύ πιο ακριβή, τουλάχιστον 50%, διότι συνήθως απαιτείται πρόσθετος μηχανολογικός εξοπλισμός, όπως θέρμανση. Η επιφάνεια αλλά και το σχήμα της επηρεάζουν και αυτά το οικονομικό αντίτιμο που θα διαθέσετε. Το πιο οικονομικό και κλασικό σχήμα θεωρείται το παραλληλόγραμμο ενώ τα ελεύθερα, π.χ. αν έχει τρία επίπεδα, αν έχει καμπύλες, ανεβάζουν την τιμή. Στη συνέχεια, ανάλογα με την αντοχή της τσέπης σας, πρέπει να σκεφθείτε τα υλικά που θα επιλέξετε. Μια ακριβή λύση είναι η επένδυση με πλακάκι, ενώ πιο προσιτή είναι η μεμβράνη στεγανοποίησης (3-4 φορές φθηνότερη). Υπάρχει και μια τρίτη λύση, να βάψετε την πισίνα. Αυτή η περίπτωση όμως μπορεί αρχικά να είναι η πιο οικονομική αλλά δεν έχει διάρκεια ζωής αφού χρειάζεται συχνή ανανέωση. Ενας άλλος τρόπος να κάνετε οικονομία είναι ο τρόπος κατασκευής που θα επιλέξετε, προκατασκευή ή μπετόν.

Επίσης, ακόμη ένα έξοδο, αν και δεν είναι απαραίτητο και δεν έχει σχέση με την κατασκευή, είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, π.χ. φοίνικες, πλακόστρωση κ.ά., η οποία μπορεί να κοστίσει ως και πολλά εκατομμύρια, αν είστε απαιτητικοί.

Απευθυνθείτε στους ειδικούς

Η πισίνα είναι ένα έργο σύνθετο που περιλαμβάνει στη φάση της κατασκευής του οικοδομικές και μηχανολογικές εργασίες και την απαραίτητη χημική επεξεργασία του νερού κατά τη λειτουργία της, γι' αυτό και χρειάζεται προσοχή πού θα απευθυνθείτε για να πραγματοποιήσετε το όνειρό σας. Η ανεπαρκής γνώση οποιουδήποτε από αυτούς τους τομείς και λανθασμένη αξιολόγηση της αλληλεπίδρασης που έχουν μπορεί να οδηγήσει σε κακή αρχική κατασκευή την οποία θα ακολουθήσει κακή λειτουργία. Η κακή κατασκευή και η κακή λειτουργία είναι αδύνατο να σας εξασφαλίσουν το υγιεινό και διαυγές νερό που θέλετε, αλλά αντίθετα νερό ακατάλληλο για κολύμβηση.

Η ανακατασκευή εξάλλου των πιθανών λαθών σημαίνει κάποια σημαντική οικονομική επιβάρυνση με συνέπειες συχνά ολέθριες για την αισθητική του ήδη διαμορφωμένου χώρου σας (σπασίματα, εκσκαφές). Η μελέτη και η σχεδίαση της κολυμβητικής δεξαμενής σας πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η σωστή μελέτη, σχεδίαση και κατασκευή της πισίνας από εξειδικευμένους επιστήμονες έχει ως αποτέλεσμα το λειτουργικό κόστος της να είναι το ελάχιστο δυνατόν ως δέκα φορές λιγότερο, από μια πισίνα που κατασκευάζεται πρόχειρα από μη ειδικούς στην επεξεργασία νερού. Επειδή είναι προφανές πόσο σοβαρά θα πρέπει να σας απασχολήσει η επιλογή της εταιρείας με την οποία θα συνεργαστείτε, τα παραπάνω τέσσερα σημεία αλλά και πληροφορίες από ιδιοκτήτες πισίνας μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για σας ώστε να εξασφαλίσετε την απρόσκοπτα ολοκληρωμένη κατασκευή και λειτουργία της πισίνας σας.

http://www.tanea.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Επεξεργασία Νερου Λεβητοστασίου

Νερό τουαλέτας στα σπίτια για να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία