Εναλλακτικές μορφές καλλιεργειών -που αποδίδουν στον παραγωγό τα μέγιστα με ελάχιστο κόστος- αντικαθιστούν τις συμβατικές που σιγά-σιγά αργοπεθαίνουν... Η καλλιέργεια ενεργειακών φυτών και η μετάβαση στην παραγωγή ενέργειας από βιοκαύσιμα αποτελεί πλέον πραγματικότητα και τη μοναδική ίσως λύση στο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει αγροτικός κόσμος, καταναλωτές και περιβάλλον...
Η «πράσινη» ενέργεια μπαίνει για τα καλά σε τροχιά υλοποίησης στη Μαγνησία καθώς η εταιρία Thestra Cynara Ελληνική Βιοενεργειακή Α.Ε. υλοποιεί το όραμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την παραγωγή του πράσινου ελληνικού πετρελαίου.
Η εταιρία προσφέρει συμβόλαια για την καλλιέργεια του πολυετούς (10+ χρόνια) ενεργειακού φυτού, ενώ ήδη έχουν σπαρθεί 17.000 στρέμματα και στρατηγικός στόχος είναι μέχρι και τον Οκτώβρη να έχουν σπαρθεί με αγριαγκινάρα 100.000 με 150.000 στρέμματα. Βέβαια ο στόχος που έχει τεθεί για την τριετία είναι η συμβολαιακή καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων που μαζί με άλλα γεωργικά υπολείμματα (άχυρο, πριονίδια κ.λ.π.) θα δώσουν την πρώτη ύλη για παραγωγή πράσινης ενέργειας.
Ελάχιστο κόστος – εύκολη καλλιέργειαΠρέπει να τονιστεί ότι σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, η αγριαγκινάρα έχει πολύ μικρό κόστος παραγωγής. Η εγκατάσταση της καλλιέργειας γίνεται με σπόρο και η ανάπτυξή αρχίζει με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου και συνεχίζεται εκμεταλλευόμενη τις βροχές του χειμώνα και της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού όταν η υγρασία του εδάφους μειωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τότε το υπέργειο τμήμα του φυτού αποξηραίνεται και μπορεί να συγκομισθεί ξηρό την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου. Με τις πρώτες βροχές του Οκτωβρίου παρατηρείται και πάλι ταχεία ανάπτυξη της αγριαγκινάρας που μέσα σε λίγες ημέρες θα έχει και πάλι καλύψει πλήρως το έδαφος κ.ο.κ.
Λόγω του γεγονότος ότι η αγριαγκινάρα είναι η ίδια ισχυρό ζιζάνιο (εισβολέας) δεν επιτρέπει την ανάπτυξη άλλων ζιζανίων, ενώ σε μακροχρόνια πειράματα δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και εχθροί του φυτού, κι έτσι η καλλιέργειά της μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.
Επίσης η αγριαγκινάρα λόγω του πλούσιου ριζικού της συστήματος που εκμεταλλεύεται άριστα τους εδαφικούς πόρους, χρειάζεται λιγότερο άζωτο, ενώ είναι και ένα πολυετές φυτό, ο σπόρος δίνει παραγωγή έως και 10 χρόνια.
Διπλάσια απόδοση, τριπλάσιο κέρδος!Η αγριαγκινάρα ακριβώς επειδή εκμεταλλεύεται άριστα τις χειμερινές βροχές δίνει υψηλές αποδόσεις χωρίς άρδευση. Η απόδοση ξηρής ουσίας κυμαίνεται από 1.200 – 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια ενώ με 2 - 3 αρδεύσεις από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2.000 - 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανά στρέμμα, ενώ συχνά η στρεμματική απόδοση φτάνει και τα 3.000 κιλά.
Με βάση την τιμή ζήτησης του προϊόντος από χώρες του εξωτερικού, τουλάχιστον 200 ευρώ ο τόνος, η αντικατάσταση χωραφιών που σήμερα καλλιεργούνται με σιτάρι, για παράδειγμα, με αγριαγκινάρα θα αποδώσει στον αγρότη ένα πρόσθετο ακαθάριστο κέρδος της τάξης των 80 έως 100 ευρώ το στρέμμα, ενώ η απόσβεση της μονάδος μετατροπής της βιομάζας σε πελλέτες μπορεί να γίνει σε λιγότερο από 5 χρόνια.
Επιδοτήσεις μαμούθ
Την ίδια στιγμή από το 2013 και μετά με τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) περιορίζονται έως και κόβονται οι επιδοτήσεις των συμβατικών καλλιεργειών και αυξάνονται κατακόρυφα οι εναλλακτικές καλλιέργειες.
Συγκεκριμένα για την αγριαγκινάρα η επιδότηση θα είναι στα 45 ευρώ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο αγρότης που καλλιεργεί το συγκεκριμένο φυτό θα επιδοτείται γι’ αυτό, ενώ θα παίρνει συγχρόνως και την επιδότηση της προηγούμενης καλλιέργειας που είχε… Ουσιαστικά αν κάποιος καλλιεργεί σε χωράφι που καλλιεργούσε βαμβάκι, για παράδειγμα, πιο πριν θα παίρνει επιδότηση από το βαμβάκι αλλά και από την αγριαγκινάρα συν το ετήσιο κέρδος του.
Προστασία του περιβάλλοντοςΗ τοπική βιομηχανία «Καμπάνας» λειτουργεί με καύση βιομάζας την τελευταία τριετία και έχει πετύχει 72% εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με τον διευθυντή του εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Νίκο Δαναλάτο και επιστημονικό υπεύθυνο του έργου ο πιο σημαντικός τομέας εφαρμογής του φυτού είναι η χρήση του για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αντί των ρυπογόνων λιγνίτη – λιθάνθρακα ή των λιγότερων ρυπογόνων αλλά εισαγόμενων και πολύ ακριβών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αντικαθιστά το πετρέλαιο θέρμανσηςΣύμφωνα με τον Νίκο Δαναλάτο το προϊόν που παράγει η αγριαγκινάρα, ένα στερεό καύσιμο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προς αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης σε βιομηχανική έως και οικιακή χρήση με την τοποθέτηση ενός ειδικού καυστήρα ή ενεργειακής σόμπας.
Το ίδιο υλικό μπορεί να εξαχθεί σε χώρες του εξωτερικού (Ιταλία, Γερμανία κ.α.), όπου η κατανάλωση στερεών καυσίμων είναι μεγάλη και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή αγοράς.
www.taxydromos.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου