Η Ελλάδα θα επιτύχει το 2020 τους στόχους που έχει θέσει για το 2015 η Ε.Ε. με κοινοτική οδηγία
Υποψηφιότητα για μια ακόμα παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο θέτει και πάλι η Ελλάδα, αυτή τη φορά για την εφαρμογή της Οδηγίας για την προστασία των υδάτων. Οπως παραδέχθηκε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη, η Ελλάδα θα επιτύχει το... 2020 τους στόχους που θέτει για το 2015 η κοινοτική νομοθεσία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι η πολιτεία προσπαθεί να επεκτείνει το δίκτυο δειγματοληψιών για την ποιότητα των υδάτων, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι φορείς θα τις παρακολουθούν.
Με αρκετή δόση μαύρου χιούμορ, το υπουργείο επέλεξε τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού για να αποκαλύψει την τραγική υστέρηση της χώρας στην εφαρμογή του υπ. αριθμόν 1 κοινοτικού εργαλείου για την προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων στην Ευρώπη, της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ. «Η δυνατότητα επίτευξης των στόχων της Οδηγίας, για την εξασφάλιση καλής οικολογικής και χημικής κατάστασης των υδάτινων σωμάτων έως το 2015 δεν έχει μεγάλες πιθανότητες, με πιο ρεαλιστική προοπτική την επίτευξή τους στη δεύτερη περίοδο εφαρμογής των σχεδίων διαχείρισης, δηλαδή περί το 2020», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη σε ημερίδα της ΕΥΔΑΠ.
Πιο συγκεκριμένος υπήρξε ο ειδικός γραμματέας Υδάτων, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης. «Βρήκαμε μεγάλες αδυναμίες στην εφαρμογή της Οδηγίας, στην παρακολούθηση της ποιότητας και της ποσότητας του νερού, στις υποδομές, στην ορθολογική διαχείριση του νερού», ανέφερε χθες. «Τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής των ποταμών θα έπρεπε να είναι έτοιμα από το 2009. Στα τέλη του 2009 δεν είχαν καν δρομολογηθεί, επομένως θα κατατεθούν με δύο χρόνια καθυστέρηση». Ανάλογη είναι η κατάσταση και με την παρακολούθηση της ποιότητας των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων. «Προσπαθούμε να κάνουμε συλλογή στοιχείων από 400 θέσεις δειγματοληψίας. Παράλληλα αναμορφώνουμε το δίκτυο, ώστε να αυξηθεί στα 2.000 σημεία δειγματοληψίας. Σε λίγο καιρό θα θεσπιστεί η υπουργική απόφαση που θα ορίζει ποιοι φορείς θα παρακολουθούν το δίκτυο αυτό».
Κατά τα λοιπά, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να περάσει από τη διαχείριση της προσφοράς νερού στη διαχείριση της ζήτησης. «Δεν είναι πλέον δυνατό να θεωρούνται ως δεδομένες οι παραδοσιακές καταναλώσεις, οι παραδοσιακές απώλειες (π.χ. διαρροές λόγω κακοτεχνιών), η αδιαφορία ως προς τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, οι παραδοσιακές ενεργοβόρες καλλιέργειες», ανέφερε η κ. Μπιρμπίλη σημειώνοντας ότι κάθε Ελληνας ξοδεύει 2.390 m3/έτος νερού, το δεύτερο μεγαλύτερο διεθνώς, όταν σε χώρες με οξύ υδατικό πρόβλημα όπως το Ισραήλ η αντίστοιχη κατανάλωση είναι 1.600 m3/κάτοικο ετησίως.
Επαναχρησιμοποίηση
Στο θέμα της επαναχρησιμοποίησης του νερού από τους βιολογικούς καθαρισμούς, τα στελέχη της ΕΥΔΑΠ και ο ειδικός γραμματέας Υδάτων ανέφεραν ότι αναμένονται εξελίξεις από το μέτωπο της Ψυττάλειας. Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να προκηρυχθεί μελέτη για τον τρόπο και την έκταση της «επιστροφής» νερού για πότισμα αστικού πρασίνου και βιομηχανική χρήση, έργο που εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ. Πάντως, από τα 750.000 m3 νερού που χύνονται καθημερινά στη θάλασσα ύστερα από επεξεργασία, αξιοποιήσιμα θεωρούνται τα 20-30.000 m3 ημερησίως. Συντονιστικό ρόλο θα αναλάβει το ΥΠΕΚΑ και στη διαχείριση της λυματολάσπης (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), ώστε να μην καταλήγει στους ΧΥΤΑ, αλλά σε λατομεία προς αποκατάσταση, σε εργοστάσια προς καύση κ.ά.
www.news.kathimerini.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου